Niedobór witaminy C u świnek morskich

Niedobór witaminy C u świnek morskich - 

Niedobór witaminy C u świnek morskich

Świnki morskie to małe zwierzątka domowe, wymagające określonej opieki i odpowiedniej diety. Przestrzeganie potrzeb świnek pozwala im oraz ich opiekunom długo cieszyć się sobą. Sporo uwagi przy opiece nad świnką morską zajmuje dbanie o odpowiednią ilość witaminy C, która jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Szkodliwy jest zarówno jej niedobór, jak i nadmiar. Jakie jest zapotrzebowanie świnek na witaminę C? Czy należy suplementować ją świnkom morskim? Jakie produkty są dobrym źródłem witaminy C dla świnek? Przyjrzyjmy się nieco bliżej tym zagadnieniom.

Zapotrzebowanie na witaminę C u świnek morskich

Witamina C to kwas askorbinowy, rozpuszczalny w wodzie, ale nietrwały i wrażliwy na działanie wysokich temperatur. Większość zwierząt posiada w wątrobie enzym (oksydazę), który pomaga syntezować witaminę C. Niestety świnki go nie mają, przez co nie magazynują jej w organizmie, dlatego muszą przyjmować witaminę C regularnie w pożywieniu. Witamina C pełni u świnek morskich wiele funkcji, m.in. wpływa na odporność organizmu, uczestniczy w rozkładzie noradrenaliny i transmiterów, a także zwiększa przyswajanie mikro- i makroelementów, w tym żelaza i witaminy E. Poza tym witamina C u świnek przyśpiesza gojenie ran, obniża poziom glukozy we krwi i ciśnienie, dzięki czemu chroni przed miażdżycą.

Czy należy suplementować witaminę C u świnek morskich?

Skoro witamina C jest ważna, czy warto ją suplementować? Odpowiedź brzmi: to zależy, ponieważ nie wystarczy suplementacja jedynie witaminy C. Nie ma ona wpływu na układ odpornościowy, jeśli nie współdziała z innymi witaminami czy makro- i mikroelementami, jak np. witamina D, cynk, żelazo. Należy pamiętać, że każdą witaminę można przedawkować, co może spowodować gorsze skutki niż w przypadku jej niedoboru. Hodowcy i weterynarze są zdania, by podawać witaminę C tylko w określonych przypadkach choroby – zróżnicowana dieta powinny dostarczać jej w wystarczającej ilości.

W jakich produktach znajdziemy witaminę C?

Witaminę znajdziemy w wielu produktach roślinnych, owocach i warzywach, które powinny być elementem diety świnek morskich. Najbardziej bogate w nią są: papryka, natka pietruszki, brukselka, czarna porzeczka, brokuły, truskawki, rokitnik i dzika róża. Poza tym wiele karm zawiera witaminę C w swoim składzie. Warto jednak pamiętać, aby podawać je maksymalnie 2-3 miesiące od otwarcia i przechowywać w ciemnym miejscu. bo z czasem witamina C się utlenia, a światło ten proces przyspiesza.